VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Analyse: Sparen in Spanje loont, maar is het veilig?

Geplaatst op: 06-02-2020, 09:20:49

De Spaanse internetbank Openbank opent de jacht op Nederlandse spaarders. Aan het opzijzetten van geld in het buitenland kleeft sinds de crisis een onveilig tintje. Is dat nog wel terecht?

In de aanloop op de kredietcrisis stonden de buitenlandse banken in de rij voor Nederlandse consumenten. Van hoge spaarrentes tot hypotheken en andere kredieten. De internetbank Icesave trok met een ongekende spaarrente van 5% de meeste Nederlandse spaarders, naar IJsland.

Garantiestelsel

Icesave groeide echter uit tot hét voorbeeld van hoe het kon misgaan. Toen het moederbedrijf Landsbanki ten prooi viel aan de mondiale bankencrisis, ontdekten de Nederlandse klanten dat het depositogarantiestelsel in IJsland niet vol genoeg zat. Zij kregen hun geld pas terug nadat de Nederlandse schatkist was bijgesprongen.

Door de negatieve rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) is de spaarrente aanzienlijk lager dan de ruim 2,5% uit 2008. Bij ABN Amro staat die volgende maand op nul, bij ING en Rabobank is die met 0,01% ook praktisch nul. Langzaamaan beginnen de eerste buitenlandse partijen, uit Estland of Tsjechië, zich te roeren op de Nederlandse spaarmarkt.

Europese Unie

Of het veilig is? Anders dan IJsland, zitten Estland en Tsjechië wél in de Europese Unie. Hierdoor moeten banken en toezichthouders uit deze lidstaten aan dezelfde strenge regels van de Europese Unie voldoen als die uit Nederland. Welke garantie dit geeft is ongewis. Vanuit EU-land Malta wordt Nederland bijvoorbeeld al jarenlang overspoeld met woekerflitsleningen.

Omdat er nog altijd geen Europees depositogarantiestelsel is, vallen spaarders in Estland en Tsjechië onder het garantiestelsel in die landen. Dat geldt ook voor spaarders die naar Spanje, Frankrijk of Duitsland vertrekken. Maar anders dan in deze landen, reikt de arm van de Europese Centrale Bank (ECB) minder ver in Tsjechië en Estland. In beide landen houdt de eigen centrale bank toezicht; Tsjechië is geen euroland, Estland heeft geen Europese systeembank.

Toezicht

Van nieuwe internetbanken zoals het Spaanse Openbank, Nederlandse Bunq en Knab of Duitse N26 ligt de situatie net iets anders. Hoe dan ook is het toezicht van de centrale banken in deze landen streng, ook op deze nieuwkomers met eigen bankvergunningen. Bij Openbank kijkt de ECB zelfs over de schouders mee, omdat het een dochter is van de Europese bankgigant Banco Santander.

Hoewel dat geen garantie biedt dat er nooit iets kan misgaan, mogen spaarders bij deze financiële techbedrijven er in ieder geval vanuit gaan dat er tijdig wordt ingegrepen bij financiële problemen. En, het allerbelangrijkste, dat het toevertrouwde spaargeld hoe dan ook veilig is.

Bron: bijdrage van Ruben Eg van 6 februari 2020 op www.dft.nl

Vorige pagina